Griet
Latijnse benaming Scophthalmus rhombus
OmschrijvingDe griet is een straalvinnige vis uit de familie van tarbotachtigen. De griet kan maximaal 75 centimeter lang en 8000 gram zwaar worden. De hoogst geregistreerde leeftijd is 6 jaar. De vis heeft een schijfvorm. In tegenstelling tot de tarbot heeft de griet een gladde huid. De vis wordt relatief dikker als de grootte toeneemt.
Leefgebied De griet is een zoutwatervis die voorkomt in gematigde wateren. De diepte waarop de soort voorkomt is 5 tot 50 meter. De griet houdt zich vaak op langs de randen van diepe geulen.
Vangst en/of Kweekgebied Onze griet vangen we uit het centrale deel van de Noordzee. FAO zone gebied: 27-4.
Vangsttechniek Griet wordt middels de vangstechniek Puls gevangen.
Lees hier meer over de Puls techniek.
Smaakprofiel Qua smaak is Griet te vergelijken met die van Tarbot, alleen is de smaak van grietfilet minder vet en minder uitgesproken als die van tarbot.
Bereidingswijze Griet kan op verschillende wijzen bereid worden, zoals gestoofd, gebakken en gegrild worden. Griet in een witte wijn saus uit de oven is een heerlijk recept. Klik hier voor meer recepten.
Bestel bij Albert Heijn