Gerookte-zwaardvis-met-sereh-crostini-en-tomaten-lavendel-dressing
Gerookte-zwaardvis-met-sereh-crostini-en-tomaten-lavendel-dressing

Zwaardvis gerookt met sereh-crostini

  

juni 23, 2015

Ingrediënten

Tomaten-lavendel dressing

50 ml witte wijnazijn

200 ml olijfolie

2 tomaten uit blik

1 el tomatenpuree

½ eetlepel lavendel

suiker

1 el mosterd

Sereh-crostini

4 sneetjes witbrood

citroengraspoeder

olie

peper

zout

Gerookte zwaardvis

200 gram zwaardvisfilet

(hout) mot of rook hout

Aluminium vel

Bereidingswijze

1.Pureer de tomaat met, mosterd en azijn in een beslagkom

2.Gebruik een mixer op het laagste toerental om de tomaten/mosterd/azijn mengel te kloppen terwijl je de olie in een heel dun straaltje toegevoegd. Dit moet langzaam gebeuren om de olie en de azijn goed te laten binden

3.Voeg vervolgens de tomatenpuree toe.

4.Lavendel heeft een hele specifiek smaak, dus voeg deze beetje bij beetje en naar smaak toe

5.Breng tot slot op smaak met zout en peper. Als je de dressing te zuur vindt, voeg dan wat suiker toe

Crostini’s

1.Smeer de sneetje brood in met een kwastje in met een beetje olie en strooi er wat sereh poeder over

2.Rooster de sneetjes brood.

3.Draai met een beker (of een glas) met een doorsnede van 4 tot 5 cm 4 rondjes per sneetje brood.

Zwaardvis

1.Je kunt de zwaardvis op 2 wijzen roken; in de BBQ (met deksel) of in een rookoven. Voor beide bereidingswijzen geldt: Zorg ervoor dat de zwaardvis niet direct verwarmd wordt. Met een ketel barbecue zoals een Weber maak je daarom 2 zones en je legt de zwaardvis dus boven de koude zone. De thermometer in het deksel van de barbecue moet zo’n 100 tot 130ºC aangeven

Leg een vel aluminiumfolie op het aanrecht en leg hier een hand rookhout op. Vouw de aluminiumfolie als een bal dicht en prik er 15 tot 20 kleine gaatjes in. Leg de prop aluminiumfolie met rookhout op de briketten of houtskool.

Wanneer het rookhout zijn werk begint te doen, dat is een minuut of 10 tot 15 nadat je de gevulde aluminiumprop op de kolen hebt gelegd, leg je de zwaardvis op het rooster van de barbecue.

Na 10 minuten is de zwaardvis klaar.

In de rookoven dien je houtmot of rookhout op de bodem te leggen en op een warmtebron te plaatsen. Na 10 a 15 minuten kan de zwaardvis in de rookoven worden gelegd. Na 10 minuten is deze klaar.

Snijd de zwaardvis in plakken van ongeveer 1 cm dik en dan in ‘blokjes’ van ongeveer gelijke grootte als de crostini’s.

Bouw dan een torentje en begin met een crostini, dan een stukje zwaardvis, daarop doe je wat tomatendressing, en daar leg je wat veldsla. Herhaal dit en eindig met een crostini. Steek vervolgens een sateprikker door het torentje.

00:00