Zwaardvis

Zwaardvis


Latijnse benaming  Xiphias gladius

Omschrijving  De zwaardvis is een straalvinnige vis en behoort tot de baarsachtigen. Deze vis is een zoetwatervis en heeft een grijsblauwe rug en een bijna witte buik. Hij heeft een extreem lange bovenkaak in de vorm van een zwaard, waar hij zijn naam aan heeft te danken. De vis kan een lengte bereiken van 0,5 mtr en een gewicht tot 590 kg. De zwaardvis is een roofvis die zijn voedsel zoekt in de open zee of op de bodem van de zee. De zwaardvis leeft vooral van in scholen levende vissen zoals tonijn, barracuda’s en goudmakreel.

Leefgebied De vis prefereert een gematigd klimaat en komt voor in de Grote, Atlantische en Indische Oceaan. Tevens komt de zwaardvis voor in de Middellandse Zee. 

Vangst en/of Kweekgebied  De zwaardvis wordt wild gevangen in het oostelijke deel van de Indische Oceaan. FAO zone gebied: 57.   

Vangsttechniek De zwaardvis wordt wild gevangen in het oostelijke deel van de Indische Oceaan met behulp van drijfnetten. Lees hier meer over de vangsttechniek drijfnet (kieuwnet).

Smaakprofiel De structuur van zwaardvis is stevig en de smaak is erg uniek, het meest te vergelijken met de smaak van kalfsvlees. 

Bereidingswijze De zwaardvis kan rauw (mits van verse, goede kwaliteit) , gebakken en gegrild gegeten worden. Rauw is de vis bijvoorbeeld heerlijk als sashimi en de  steak/moot kan gebakken worden maar is ook erg smaakvol van de grill. Klik hier  voor recepten. 

 

zwaardvis      Zwaardvis steak 827299

Bestel bij Albert Heijn

Zwaardvis-ah